tag:blogger.com,1999:blog-6190482379499766197.post5197568979774818785..comments2023-04-22T19:29:58.625+02:00Comments on Moha és Sáfrány: Spenótos túrógombócMoha és Sáfrányhttp://www.blogger.com/profile/11495231937804847733noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-6190482379499766197.post-37543082782203318032007-10-22T12:39:00.000+02:002007-10-22T12:39:00.000+02:00mmm ez hidegen is nagyon jo volt!mmm ez hidegen is nagyon jo volt!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6190482379499766197.post-36628416959671058352007-10-21T09:21:00.000+02:002007-10-21T09:21:00.000+02:00Azoknak az elvetemülteknek, akik édesen esszük a t...Azoknak az elvetemülteknek, akik édesen esszük a túrógombócot, spenót nélkül ugyanez az összeállítás egy nagyon könnyű, remegős gombóc lesz.<BR/>Főzőbölcsi: ilyenkor a prézlit úgy szoktuk csinálni, hogy pár szem kristálycukrot is beleteszünk, ami nagyon meg tudja bolondítani. Annyi vaj kell hozzá, hogy ne legyen száraz, és a prézlit akkor szórjuk a vajba, mikor az elkezd olvadozni. Könnyen leég az egész, ezért állandóan keverni kell. A prézlibe óvatosan fakanállal forgasd bele a gombócot, és ha a végén kiszedett gombócok alatt már nincs anyag, tegyél rá egy fedőt, és rázd össze.<BR/>Főzőbölcsi 2: fél kiló túrót kb. 5 liternyi végig lobogó vízben kell kifőzni, mert ha a fajlagosan sok gombóc lehűti a vizet, szétázik az egész. Amíg újból föl nem forr, érdemes rá fedőt tenni. Onnan tudható, hogy megfőtt-e, hogy kihalászol egy ugrásra kész darabot, és kettévágva megnézed, hogy a közepe is megfőtt-e. Még ha édes is a gombóc, a főzővízbe kell egy mokkáskanálnyi só. Ha kisebb edényed van csak, és részletekben főzöd ki, két adag közt mindig tegyél hozzá egy pohárnyi hideg vizet, és újra forrald föl, mert különben ellustul a főzővíz.- ezt még a Mamóka ajánlotta kislánykoromban erősen a figyelmembe a nagy szilvásgombócos-mákosnudlis-kisgombócos fokhagymaleves készítéses félnapos programok alkalmával. Ő ennek a műfajnak hihetetlen nagymestere volt. További megjegyzés, hogy jobb erre a célra egy lábos, mint egy fazék, mert a nagy felület miatt hamarabb tud újraforrni, és a kiugrásra készülő gombócok mind elférnek a felszínen. Egyébként ezek mindenfajta gombóc, krumplinudli, stb, kifőzésének a szabályai. Ha ezeket az apróságokat betartod, nehéz már aknára futni. Túrógombócban legalábbis.<BR/>Attól függően, mi volt az első fogás, jöhet rá olvasztott vaj és tejföl keveréke porcukorral, vagy prézli nélkül csak forró vajban megforgatva friss folyós eperlekvárral és tejszínhabbal, vagy nyáron fagyi-cukorral megfuttatott gyümöls-tejszínhab összeállítással,vagy amit akarsz.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6190482379499766197.post-59479549366302178632007-10-20T22:57:00.000+02:002007-10-20T22:57:00.000+02:00bizony-bizony, abbol tanul az ember, bevallom, ene...bizony-bizony, abbol tanul az ember, bevallom, enelkul eszembe se jutott volna ilyet fozni. nagyon hianyoztal a talalkozorol (nem csak en emlegettelek), titkon remeltem, hogy te leszel a meglepetes. olyan jo lenne, ha a januarin mar neked is orulhetnenk!Moha és Sáfrányhttps://www.blogger.com/profile/11495231937804847733noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6190482379499766197.post-51201374796864228082007-10-18T07:08:00.000+02:002007-10-18T07:08:00.000+02:00He he :-)Nagyon finom lehet, látom hatnak rád a ki...He he :-)<BR/>Nagyon finom lehet, látom hatnak rád a kihívások.Fűszeres Eszterhttps://www.blogger.com/profile/13928120390498453107noreply@blogger.com