2007. szeptember 11., kedd

Pizza


Ez az utolsó recept rendelés a drágámtól. Akkor csináltam neki ilyet, amikor borozós munkavacsi volt, nem véletlen, hogy erre esett a választásom, lehet baba pizzákat csinálni, amit nagyon jól lehet kézzel is enni iszogatás meg beszélgetés közben.
Ma sokan voltak, úgyhogy mindenki az igényének megfelelőt kapott. Készült sima pizza, calzone, a fotón is látható kicsi verziók, illetve az est fénypontja, a "baszódj meg tolvaj geci", amit az én drága miháj barátnőm kapott vigaszdíjul az éjszakai betörőkért. Gondoltátok volna, hogy nagyon nehéz olajbogyó csíkokból azt kirakni, hogy baszódj meg tolvaj geci?

Hozzávalók:

-a tésztához:
fél kg liszt (nálam finomliszt)
1,5 zacskó instant élesztőn (a por)
kb. 4 dl meleg víz

cukor
kicsi olíva olaj

-a szószhoz:
1 nagy gerezd fokhagyma
1 doboz jó minőségű paradicsom konzerv (amint elköltöztem, ez házilag eltett paradicsom passatára fog változni)
friss bazsalikom
frissen őrölt bors


-a tetejére:
mozzarella
és amit szeretnél, nálam az egyiken 4 féle sajt volt, a másikon mozzarella, gomba, kukorica és kapribogyó

Először a tésztát csinálom meg, mert időre van szüksége, hogy megkeljen. A por állagú dolgokat összekeverem, hozzáöntöm a vizet, kézzel dagasztom, majd átsimogatom egy kis olajjal (erre azért van szükség, hogy pihenés közben a felülete ne alakuljon páncéllá) és mehet a sütőbe letakarva kelni a legalacsonyabb hőfokra (nálunk 50 fok).
Ekkor jöhet a szósz, olíva olajon megfuttatom a fokhagymát (préselve van) és egy kevés friss bazsalikomot, majd mehet rá a paradicsom, a só és sok frissen őrölt bors. Fél óra alat alacsony lángon elkészül, a végén mehet bele a maradék friss fűszer.
Kinyújtom a tésztát, mérettől függ, hogy mekkorát, a babához 3/4 ökölnyi adag kell és mehet rá a szósz meg amit kíván az ember. 210 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt elkészül.

8 megjegyzés:

Moha és Sáfrány írta...

sajnalom, hogy ilyen szarok a kepek, mindig csak keso este jutok odaig, hogy fozzek es mint tudjuk, nehez etelt sotetben fotozni. :(

Névtelen írta...

a legjobb vigasz, koszonom megegyszer :)

Beatrix Frankfurt írta...

dragam, koszi! mar hianyzol.. :(

Névtelen írta...

kedves moha, az ilyen szintű szabadszájúság eddig nem volt jellemző. összefér vagy hetetelen?

Moha és Sáfrány írta...

kedves mc nabob! azert tortent ez, mert en igazi jo baratno vagyok, es ha a mihaj erre vagyik, akkor termeszetesen ilyet kap tolem. azok a jo ajandekok, amik a megajandekozott szemelynek szolnak, nem annak, aki adja oket. nem?

Névtelen írta...

de... és a legfontosabb, h legyen finom.

Névtelen írta...

gondolom, h nehéz lehetett kirakni az ominózus mondat. a 7végén megpróbáltam kirakni chipsből, h chipssuxx, de nem volt elég alkatrészem, ezért inkább gyerekekkel tapostattam össze a moszkva téri szökőkútnál.
viszont én is szeretnék benevezni ilyesfajta pizzázásra. lehet?

Moha és Sáfrány írta...

sensimilla! telefonos egyeztetes utan minden lehetseges! :)