2007. november 26., hétfő

Spenótos, csicseriborsós sültcékla saláta

Már régóta szemeztem a sült céklával, mert savanyúság formájában nagyon szeretem, de valahogy a mi családunkban sosem volt hagyománya ennek a verziónak. Mivel ősz van és a gasztoblogokat ellepték a hasonló receptek, úgy éreztem, hogy itt az ideje nekem is kísérletezni kicsit és nem bántam meg. Az összes helyen, ahol olvastam róla, héjastul sütik egészben, alufóliával letakarva, én más utána választottam, apró darabokra vágva raktam a sütőbe. Amikor gondolkoztam, hogy mit rakjak a salátába, rögtön beugrott ez a kombináció, valószínűleg tudat alatt ott motoszkált a fejemben Chili & Vanília írása.

Hozzávalók 2-3 főre:

-a sült céklához:
3-4 közepes méretű cékla hámozva, a képen látható módon felvágva
nagy szemű tengeri só
frissen őrölt bors
olíva olaj

-az öntethez:
1 pohár natúr joghurt
1 teáskanál méz
1 csapott teáskanál római kömény

-a többi:
3 marék csicseriborsó (főzve vagy félve mondom, hogy konzerv, mert szerintem van egy kis mellékíze)
5-6 marék bébi spenót (én a Kaiser's-ben szoktam venni, a rukkolához hasonló csomagolásban van)
10 dkg feta (célszerű jó minőségűt választani)
2 marék pirított fenyőmag

A céklát összevágom, sózom, borsozom, meglocsolom kicsit (tényleg nagyon kevés kell) olíva olajjal, és 200 fokra előmelegített sütőben megsütöm (olyan 1-1,5 óra alatt van kész, érdemes folyamatosan nézni). A tányérra halmozok egy kis spenótot, csicseriborsót és céklát, meglocsolom egy kis öntettel, majd jöhet még egy réteg spenót és borsó, aztán az öntet, a feta és a maradék cékla a tetjére, majd befejezésként megszórom pirított fenyőmaggal.