Egész télen foglalkoztatott a cékla krémleves gondolata, ám időhiány miatt soha nem jutottam el a megvalósításig. Most azonban megünnepelve a sok leadást, korán keltem föl és ellátogattam a piacra, ahol rám mosolyogtak ezek a zöldségek és rögtön megszületett az ötlet, hogy milyen formában is kéne nekiállni ennek a levesnek, és az sem volt mindegy, hogy lassan a cékla szezon végére érünk, úgyhogy én most ünnepélyesen ezzel az étellel búcsúzom a téltől.
Hozzávalók:
-a leveshez:
2 közepes méretű cékla meghámozva és 1x1x1 cm-es kockákra vágva
2 kicsi krumpli 1x1x1 cm-esre darabolva
1 nagy szál póréhagyma karikákra vágva
1,5 liter zöldség alaplé
1 dl tejszín
3 dkg vaj
olíva olaj
-a galuskához:
250 g ricotta
2 evőkanál liszt
1 tojás
2 marék parmezán
2 teáskanál asztali torma
só
frissen őrölt bors
Vajon és olajon közepes lángon kb. 5 percig párolom a céklát és a hagymát, majd felöntöm az alaplével. Nagy lángon fölforralom, beledobom a krumplit és hagyom gyöngyözve forrni, amíg puhára nem főnek a zöldségek.
Eközben összekeverem a galuskához a masszát és hagyom pihenni.
Ha megfelelő állagúak a zöldségek, botmixerrel turmixolom, hozzáöntöm a tejszínt és még egyet forralok rajta.
A galuskákat két evőkanál segítségével formázom és lobogó sós vízben 1-2 perc alatt készre főzöm, majd a tányérba szedett levesbe rakom.
5 megjegyzés:
Jónak tűnik ez a cékla-torma párosítás. Nálam azt hiszem, már jövő télre marad. :)(jópofa az edény is!)
tenyleg jo. ;) remelem jovo telen lesz szerencsed hozza, a nalunk levo emberek elegge lelkesek voltak tole.
en is imadom ezt a tanyert, a camponaban van egy nagy katay, ahova rengeteg gyonyoruseget rendeltek, de nem voltak tulsagosan nepszeruek, ugyhogy sok dolgot leertekeltek. erdemes korulnezni arra-fele!
én is nagyon lelkes voltam!!!:D
még a szakács-kisasszony részét is megettem!:)
Kedves Szerző!
Nagyon köszönöm a receptet, sikeült a családom Karácsonykor meglepnem ezzel a levessel, és bár 3 nagyi is volt az ebéden, nagy sikert aratott - az előzetes aggodalmaik ellenére! :)
Én megbolondítottanm kis cirtommal, az én ízlésem ezt kívánta. Csak gondoltam jelzem, hátha más is így van ezzel!
Mégegyszer köszi!
kedves andris!
nagyon orulok, ugy meg vagyok hatodva, hogy az en egyik receptem kerult a karacsonyi asztalra! es hogy a nagyikat is lenyugozted, csodas!
koszonom a tippet!
Megjegyzés küldése