2008. április 5., szombat

VKF! XIV.- Rakottkrumpli

Vegetáriánusként sokat gondolkoztam azon, hogy mivel is induljak a mostani Maci által kiírt VKF!-en. Először hagyományos magyar ételek húsmentes verziói jártak a fejemben, aztán átkalandoztam az édességek vizére,amit gyorsan el is vettem, mert rengeteg desszert fekszik talomban, és egy bátor húzással úgy döntöttem, hogy húsosat fogok főzni.
Igyekeztem olyan ételt választani, amit azért nem olyan szörnyű megcsinálni (bár bevallom, a kolbásznál kiborultam és a Helyettes segítségét kértem a fölvágáshoz), így döntöttem a családi rakottkrumpli mellett, ami nem mellékesen bárki szerint, aki kóstolta, a legfinomabb.
És mit ad isten, pont külföldi vendég volt nálunk, aki megkóstolta és örömmel jelenthetem, egy hónapja ez volt az első alkalom, hogy házi kaját láttam enni, és eléggé mosolygós lett tőle.

Hozzávalók 7-8 személyre:

1 kg héjában főtt krumpli
10 kemény tojás (így főzd meg)
16 dkg füstölt angolszalonna 1x2-3 cm-es csíkokra vágva
kolbász (egy 5 cm-es átmérőjűből én 4 cm-nyit vágtam nagyon vékony karikákra és negyedeltem) (a vegetáriánus változatból a szalonnát kihagyom, és búzakolbászt pirítok meg olajon)
3 pohár tejföl (a kicsi fajtából)
olaj (a kolbász és szalonna megsütéséhez)
5-6 dkg ementáli a reszelő nagy lyukán lereszelve
1-2 dkg vaj (a jénai kivajazásához)
zsemlemorzsa (ezzel szórom meg a jénai alját)


A szalonnát és a kolbászt olajon megpirítom úgy, hogy ropogós legyen, (az olajra azért van szükség, hogy a krumpli minden részét átjárja a szaft) majd félreteszem.
A kivajazott és zsemlemorzsával megszórt jénaiba először egy réteg nagyon vékony (2-3 mm) karikára vágott krumpli kerül (úgy, hogy ne lehessen átlátni rajta), amit sózok, majd egy réteg szalonna, kolbász és szaft, erre jön a vékony karikákra vágott keménytojás a krumplihoz hasonlóan, ezt is sózom, majd mehet rá egy adag tejföl, amire megint krumplit halmozok és így tovább, amíg el nem fogynak a hozzávalók (olyan 5-7 réteg készüljön), a legfelső réteg krumpli legyen egy kis szafttal meglocsolva (ilyenkor már nem rakok rá szalonnát és kolbászt), majd megszórom a reszelt sajttal és 200 fokos sütőben ropogósra sütöm. Mi céklával vagy kovászos uborkával szoktuk enni.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Moha és Sáfrány írta...

meg egy spam, ugy tunik, hogy az egiek nem kedvelnek mostanaban.

nana írta...

a megjegyzések küldésénél állítsd be a verification-t, és az kiszűri a spameket (egy gép nem tudja lemásolni az odaírt betűket).
beállítások - megjegyzés - alulról a harmadik kérdés, erre válaszolj "igen"-nel!

Moha és Sáfrány írta...

koszonom szepen! most mar tenyleg beallitom. cserebe nagyon meno vega kajak lesznek lesznek a heten! ;)

nana írta...

várjuk!! :) én is készülök néhány csodával! :)

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Moha és Sáfrány írta...

jaj de izgi, ugy tunik, hogy jo hetunk lesz. :)