2008. június 19., csütörtök

Padlizsánkrém paradicsomos tortillával

Ezt az ebédet még évekkel ezelőtt találtam ki, amikor megint találkoztam egy régi nagyon kedves barátnőmmel és meghívtam enni. Aztán kicsit elsodort egymástól minket az élet, úgyhogy talonba került a fogás, mert ez az övé és úgy éreztem, hogy nem csinálhatom meg másnak. Szerencsére kb. fél éve megint úgy alakultak a dolgok, hogy elkezdtünk sokat összejárni, amiért nagyon hálás vagyok a sorsnak, remélem most már örökké így fogunk maradni. Úgyhogy végre aktuális lett a meghívás. Drága Orsi! Szeretném innen is megköszönni, hogy vagy nekem!
Amióta főzök, sok féle padlizsánkrémet próbáltam ki (majonézest, natúrt, stb.), aztán a Helyettes hozott talán a piacról, talán valamelyik sajtostól egy juhtúrós verziót, és rögtön annyira belelopta magát mindenki szívébe, hogy ez lett a mi családi padlizsánunk, nagyon finom kenyérre és zöldségekhez mártogatósnak is.

Hozzávalók:

-a padlizsánkrémhez:
2 nagy padlizsán
10-15 dkg juhtúró
2 duci gerezd fokhagyma préselve
7 dkg puha vaj
1,5 evőkanál mustár
frissen őrölt bors
só nem kell hozzá, elég a juhtúró sóssága

-a tortillához:
1 csésze liszt

egy löttyintésnyi olíva olaj
paradicsomszósz hígra főzve (amennyit fölvesz) itt találsz hozzá receptet, ezt kell kis vízzel felönteni

-a salátához:
2 avokádó nyolcadokra vágva hosszában, sóval és frissen őrölt borssal magas lángon hirtelen megsütve
2 paradicsom 1,5x1,5x1,5 cmes kockákra vágva
15 cm kígyóuborka 1x1x1 cm-es kockákra vágva
4 marék vegyes saláta levél
3 szem retek hosszában negyedelve
1 fej mogyoróhagyma nagyon vékony csíkokra vágva
2 marék fekete olajbogyó

-az öntethez:
1 evőkanál mustár
egy lime leve
1,5 dl olíva olaj

frissen őrölt bors

A padlizsánokat villával megszurkálom és 200 fokos sütőben addig sütöm, amíg ráncos nem lesz a héjuk és meg nem puhulnak. Ha kész, kicsit hagyom kihűlni, majd a húsát kikaparom és összekeverem a többi hozzávalóval, aztán későbbi felhasználásig hűtőbe teszem.
A tortilla tésztájához az olaj kivételével összekeverem a hozzávalókat, gyúrom egy pár percet, meglocsolom az olíva olajjal, aztán hagyom fél órát pihenni. Ha ez megvan, kb. 4 centis átmérőjű gömböket formázok belőle, és sodrófával hajszál vékonyra nyújtom, majd száraz teflonserpenyőben 8/11-es lángon készre sütöm, és amíg meg nem esszük, nejlon zacskóba rakom, hogy puha és tekerhető legyen.
A saláta hozzávalóit a képen látható módon egymásra pakolom, meglocsolom az öntettel és mehet mellé a padlizsánkrémmel alaposan megkent és föltekert tortilla.

Nincsenek megjegyzések: