2009. július 11., szombat

VKF XXVI! - Tonhallal töltött cukkini salátával

Kapóra jött nekem a mostani VKF! kiírás, mivel már egy ideje tervezem megosztani másokkal is ezt a csodás fogást. Vesta olyan nyári előételeket kért tőlünk, amik mind alapanyagaikban, mind technikájukban kötődnek az évszakhoz. Az én ételem főleg a könnyedségével felel meg ennek a követelménynek, illetve ha tökéleteset akarnék gurítani, faszénen sütöttem volna meg a cukkiniket (de mi nem grilleztünk ma, úgyhogy csak ennek a kedvéért nem álltam neki férfiak nélkül tüzet varázsolni).
Már évek óta figyeltem Rovinjban a no pizza, no čevap, no calamari feliratú helyet, és idén végre sikerült is bemennünk. A felirat maximálisan igaznak bizonyult, egy 5 asztalos kis helyiségről van szó, ahol az étlap nagyon rövid és minden fogás nagyon ki van találva, ha valaki arra jár, érdemes ellátogatni (nem a legolcsóbb hely, de talán nyaralás alatt megengedheti magának az ember); itt ettük ezt előételként, és annyira beleszerettem, hogy föl is került az állandó repertoáromba.
Egy komoly vacsora előételeként vagy akár egy könnyű ebéd főfogásaként is el tudom képzelni.

Hozzávalók 5 személyre:

-a cukkinihez:
3 közepes méretű cukkini hosszában 2-4 mm-es szeletekre fölvágva
3 tonhal konzerv (a kicsi Calvo-t használtam)
fél doboz tejföl
egy negyed lime leve
3 tk. tejszín
3 tk. friss kapor nagyon apróra vágva
annyi szál snidling, ahány cukkini készül

olíva olaj

-a salátához:
fejenként 2 marék vegyes saláta levél
fejenként 2-3 db koktélparadicsom félbevágva
fejenként 5-6 fekete olajbogyó
fejenként 5-6 szem kapribogyó
10 dkg félkemény kecskesajt 1x1x1 cm-es kockákra vágva

-a vinaigrettehez:
1,5 tk. magos mustár
1 ek. málnaecet (eredetileg bodzaecetet terveztem, de nem sikerült szereznem)
4 ek. extra szűz olívaolaj

frissen őrölt színes bors

A cukkiniket kevés olíva olajon magas lángon megsütöm (ha jófej vagyok, grillen), majd leitatom róluk a fölösleges olajat, és hagyom őket teljesen kihűlni. A pástétom hozzávalóit villával alaposan összedolgozom, majd nem túl vastagon megkenem vele a cukkiniket, föltekerem és átkötöm a snidlinggel.
A vinaigrettehez a mustárt, az ecetet a sót és a borsot összekeverem, majd habverővel folyamatosan keverem, miközben lassú sugárban hozzáöntöm az olajat. A salátát és a paradicsomot beleforgatom az öntetbe, a tányér közepére rakok belőle, rászórom a sajtot, olajbogyót és kapribogyót és mellérakom a tekercseket. Érdemes mellé karikára vágott baguettet adni.

9 megjegyzés:

murok marci írta...

a legközelebbi grillezésnél kipróbálom. a párom ugyan nem rajong a tonhalért, de így feltálalva nem hinném, hogy nem kóstolná meg.

Reni írta...

Tényleg nagyon jól néz ki!

Moha és Sáfrány írta...

orulok! majd meseld el, hogy milyen lett!
ugy vettem eszre, hogy aki nem eszik halat, annak is be szokott jonni a tonhal tejfollel folutve, erdemes ezzel kezdeni a probalkozast.
reni!
koszonom szepen!

baba_ írta...

Jajj de szép!
És biztos finom is, csak azt a kaprot, csak azt tudnám feledni... :)

Moha és Sáfrány írta...

baba!
koszonom! pont tegnap beszeltunk arrol, hogy mi is utaljuk a kaprot, de ebben megis milyen jo volt. :) ha raszanod magad, siman hagyd ki, szerintem anelkul is finom lesz!

Vesta írta...

Hú, ez az előétel nagyon profi,az ötlet is, a tálalás is, én is felveszem a repertoáromba.Ráadásul a kaprot is imádom :)

Éva írta...

Szééép!

Felhőlány írta...

Grat! Ez nagyon jól néz ki, és mivel én a tonhaltól kezdve a kaporig minden összetevőjét szeretem, biztosan kipróbálom!

Moha és Sáfrány írta...

koszonom! :)