2010. július 15., csütörtök

Piadina



Ez a kenyér az Olaszország északi részén található Emilia Romagna tartományból származik. Nagyon egyszerű megcsinálni és rengeteg módon lehet variálni a belevalókat, a képen zöldfűszeres sajtkrémmel van töltve, de ezen kívül készült grillezett zöldséges és paradicsomszószos, mozzarellás, rukkolás is.
Gyakran készül nálam, mivel többféleképpen is elő lehet készíteni, a hűtőben nagyon sokáig eláll a tészta, de a lepényeket is meg lehet sütni egy fél nappal korábban (ekkor zacskóba kell tenni, ha kihült, így puha marad), és a töltléket is legyárthatja még a vacsora előtt az ember.
Méretet annak függvényében érdemes választani, hogy hány félét kínál az ember, a fotóalanyok viszonylag kisebbek ( kb. 20 cm az átmérőjük), mivel 3 fajta töltelékkel került az asztalra, és így mindenki meg tudta kóstolni az összeset. Ideális hétköznapi vacsora vagy bulikaja.

Hozzávalók:

-a piadinához:
fél kg finomliszt
15 dkg vaj
fél tk. sütőpor
1,5 tk. só
1,5-2 dl víz (ez a liszttől függ)

-a zöldfűszeres sajtkrémhez:
2 csokor friss petrezselyem
1 nagy gerezd fokhagyma préselve
frissen őrölt színes bors
10 dkg krémsajt (Philadelphia jellegű)
egy kevés snidling (opcionális)

piadinánként 1 db. koktélparadicsom
piadinánként 1 marék rukkola
piadinánként 4 dkg mozzarella
egy kevés bazsalikom (opcionális)

A lisztet elkeverem a sóval és a sütőporral, belemorzsolom a vajat, majd annyi vízzel, amennyit fölvesz tésztává gyúrom, ha ez kész, folpackba csomagolom, hűtőbe teszem és legalább fél órát pihentetem. Gombócokat gyúrok belőle (a méretük attól függ, hogy mekkora lepényeket szeretnék adni), kinyújtom kb. 2 mm vastagra, majd közepes lángon száraz teflonserpenyőben mind a két oldalát megsütöm (ha később akarom tálalni, az egyik felét kicsit nyersebben hagyom, mivel ekkor már megtöltve még egyszer átmelegítem a serpenyőben).
A krémsajt hozzávalóit botmixerrel összedolgozom, majd megkenem vele a piadinákat, szórok rájuk rukkolát, tépkedek rá mozzarellát, belekarikázom a paradicsomot és félbehajtva kínálom.

7 megjegyzés:

Bálint írta...

a tésztába nem kell olaj? a serpenyőben hogyan sütöm ki? az alá kell olaj? rádobom a tésztát, és egyszer megfordítom? mennyi ideig kell a tésztát a serpenyőben hagyni oldalanként? kipróbálom ;)

Moha és Sáfrány írta...

hu de nem voltam alapos, bocsanat! :)
nem kell, az a sok vaj eleg bele zsiradeknak. kinyujtod, es radobod az elomelegitett szaraz serpenyore. aha, egyszer forditod meg, kozben pedig kukucskalsz, hogy mikor sult meg az eppen lefele levo fele. igazabol nagyon fugg a sutesi ido attol, hogy milyen a tuzhelyed, az enyemen kb. oldalankent 1-1,5 perc alatt van kesz.
ha megcsinaltad, majd szamolj be rola, hogy hogy sikerult! ja es ha kell fozes kozben is szivesen leszek online segitseg!

L.Krisztina írta...

Akkor ez az olasz tortilla?

Reni írta...

én úgy ismerem a piadina receptjét, hogy nem vaj, hanem sertészsír kell bele, már nálam is érik az elkészítésének az ideje :))

Moha és Sáfrány írta...

krisztina! vegulis igy is fogalmazhatunk :)

reni!
en is, de mivel vegetarianus vagyok, nalam ez kizart, ugyhogy nekem marad a vaj, igy is nagyon finom. :)
kivancsian varom a tiedet!

tks írta...

Tényleg nagyon finom ez a piadina. Jobban ízlett, mint amit a Szépvölgyi úti Piadina-házban ettem. Pedig az is nagyon jó!

Moha és Sáfrány írta...

nagyon cuki vagy hzs!