2010. december 9., csütörtök

Rugelach

Sokan gondolják magukénak ezt a sütit, ami nem csoda, hiszen elképesztően finom. Egyesek szerint a félhold formájú kifli a törökök felett aratott győzelmet hivatott hirdetni, míg mások szerint egy lengyel zsidó eredetű édességről van szó. A tölteléke is nagyon eltérő, mivel sok dolog passzol hozzá, lehet bele lekvárt, aszalt gyümölcsoöket, magokat, csokit rakni. Annyi azonban bizonyos, hogy manapság chanukka és karácsony környékén kerül az asztalokra.
Én az igazat megvallva karácsonykor csak flódnit készítek, mivel akkor úgyis kajatúltengés van mindenhol, és kicsit fölöslegesnek érzem a 26. édességet is megcsinálni, így nálam a sütés december elején kezdődik, így majdnem egy hónapig van karácsony illat a lakásban, és jól rá tudok hangolódni az ünnepre.
Ezt a sütit nagyon egyszerű megcsinálni, ha komolyan veszi az ember a sok liszttel nyújtsd utasítást, és közben igazi nagymamának érezheti magát, akinek a kezei közül kikerül.

Hozzávalók:


-a tésztához:

12 dkg vaj
15 dkg liszt
3 púpos evőkanál cukor
12 dkg krémsajt (Philapelphia)
egy csipet só

-a töltelékhez:

7 dkg durvára tört pirított dió
5 dkg barna cukor
2 ek. finom szemű kristálycukor
8-10 szem aszalt sárgabarack apró darabokra vágva
10 szem óriás aranymazsola apró darabokra vágva
2 tk. őrölt fahéj
6 ek. baracklekvár

-a tetejére:

1 felvert tojás (ez a mennyiség nyilván nem fog elfogyni) (ez egy egész tojást jelent villával összekeverve)
fahéjas cukor (finom szemű kristály+ 1 tk. fahéj)

A lisztet összekeverem a cukorral és a sóval, majd elmorzsolom benne a hideg vajat, ha ezzel megvagyok, összekeverem a krémsajttal, folpackba csomagolom, és fél órára a mélyhűtőbe, majd újabb 30 percre a hűtőbe teszem. Ezalatt a sütőt 180 fokra előmelegítem, a töltelék hozzávalóit a lekvár kivételével összekeverem, majd amikor a tészta kellőképpen kihűlt, elkezdem a formázást. 2 részre szedem a tésztát, az első felét 30 cm-es átmérőjű kör alakra nyújtom (fontos!: rengeteg lisztet kell használni, mert hihetetlenül ragad a tészta, érdemes próba képpen minden nyújtás után emelgetni a tésztát), 12 cikkre vágom (4, majd 3-3-3-3), megkenem lekvár felével, megszórom a töltelék száraz részének felével, kicsit belenyomkodom, majd a széles végétől föltekerem (utána így teszek a másik adaggal is). Megkenem tojással, megszórom a fahéjas cukorral és aranybarnára sütöm sütőpapírral bélelt tepsin (ez lehetőleg legyen szilikonos).

8 megjegyzés:

Ami írta...

Nagyon guszta ! :)

Moha és Sáfrány írta...

Koszi!
Es nagyon finom is, es nem mellekesen csodas karacsony illat lesz tole a lakasban! ;)

Sure írta...

nice dish
tools of kitchen
Cook Recipes

Evi írta...

Rugelach receptet keresve irányítottak hozzád, szétnéztem és el vagyok ájulva! Öröm ilyen igényes blogot böngészni! Szuper, pontos receptek, gyönyörű fotók! Hajrá!
Dobos Éva (Fazekas anno...)

Moha és Sáfrány írta...

Szia!
Hehe, úgy látom a volt fazekasos lányok összebeszélnek :)
Köszönöm szépen!
Most, hogy jó idő van, megemberelem magam, és fölteszek még sok-sok hasznos dolgot, és ha keresel valamit, akkor írj nyugodtan, és segítek, ha tudok!

Evi írta...

hát ha már így ajánlkoztál :) akkor pl a legutóbbi spenótos quiche receptet nagyon szeretném! nem teheted fel? esetleg mailben? (dobosevakukacgmailpontcom)

marta írta...

Én is igy csinálom,héjában főtt krumplival..és igy nagyon finom..nem annyira vizes:)(Erdélyi recept)

Moha és Sáfrány írta...

koszi a tippet!