2012. november 17., szombat

Sajtos fánk



Bocsánat, hogy megint egy sós süti, ígérem, hamarosan lesz más is, de ez sajnos annyira finom, hogy itt a helye. Ma reggelizés közben szokásomhoz híven gasztroblogokat nézegettem és akkor akadtam rá erre a receptre, amit muszáj volt azonnal megcsinálnom. A forrás Bouillabaisse blogja, és akkor meg is ragadnám az alkalmat, hogy megkérjelek, írjál még sokat, szuper a blogod és hiányzik!
Az a csodás ebben a sütiben, hogy a többivel ellentétben 10 perc+ a sütés alatt kész van és egyáltalán nem macerás, bárki meg tudja csinálni, úgyhogy hajrá!

Hozzávalók:


5 dkg vaj

145 ml víz
6 dkg finomliszt
2 egész tojás
1 tk. só
6 dkg reszelt sajt (a reszelő közepes lyukán lereszelve) (Gruyère pl.)

Közepes lángon megolvasztom a vajat a vízzel, hozzáadom a sót és a lisztet, és addig kavarom, amíg össze nem áll egy gombóccá, ha ez megvan, leveszem a tűzről, egyenként elkeverem benne a tojásokat (kézi habverő ajánlott), majd belekeverem a sajtot. Sütőpapírral bélelt tepsire kiskanállal halmokat rakok (vigyázat, nagyon meg fognak nőni), majd 200 fokra előmelegített sütőben készre sütöm (ez kb. 20 percig tart, de sütő függő).

12 megjegyzés:

kata molnar írta...

Szia,

szeretném megkérdezni, hogy egy adagból kb. hány darab lesz? Próbaképpen lehet megfelezném egyelőre. :) Köszönöm, Kata

Moha és Sáfrány írta...

szia!

36 darab lesz belole, ami azonnal el is fog fogyni meg akkor is, ha egyedul vagy :)

Moha és Sáfrány írta...

ja es ha megcsinalod, szamolj majd be! jo sutest!

kata molnar írta...

Köszönöm a választ! :) Szombatra tervezem, mindenképp visszajelzek. :)

kata molnar írta...

Na, hát elkészült a fánk. Mikor kivertem a tűzön, volt egy olyan érzésem, hogy korán veszem le, mert túl lágy maradt a tésztája. És mikor a sütőre pakoltam rá őket, kiterültek. :) De már nem volt kedvem visszaszedni és visszatenni a tűzre és kavarni még? Kisültek így is rendesen, és valami fantasztikus az ízük. :D Szóval biztos tuti kis fánk, ha jól készítik. Mit gondolsz, szerinted is túl korán vehettem le a tűzről? Addig ott kutyulni, míg tényleg jó sűrűre nem "köt"?

Moha és Sáfrány írta...

örülök, hogy megcsináltad! szerintem simán lehet, hogy kicsit korán vetted le, össze kell állnia egy kemény gombóccá, ami elválik az edény falától, és akkor lesz jó a tészta. remélem adsz neki még egy esélyt! ;)

kata molnar írta...

Mindenképpen! Mert abszolút az én ízvilágom és nagyon könnyen elkészíthető. :)

Moha és Sáfrány írta...

mindenképpen számolj majd be! :)

stenonis írta...

Hát nekünk ez nem jött be... úgy tűnt, a tészta rendben van, lehet hogy a sütő hőfoka nem volt az igazi. Mert nem nőttek meg egyáltalán, a közepük nem sült át, viszont az aljukat megkapta. Pedig ízre tuti lenne :)

Moha és Sáfrány írta...

Nagyon sajnalom! :( en mar legalabb 15szor csinaltam a blog alapjan es nekem mindig tokeletes lett. megkerdezhetem, hogy villany vagy gaz sutoben csinaltad?

stenonis írta...

Persze, gázsütőnk van.

Moha és Sáfrány írta...

akkor valószínűleg itt a gond. sejtettem, hogy ez a probléma forrása a középen nem sült át, de az alja lekapott dologból. én villany sütőben sütöm légkeverésen. és mivel soha nem volt gáz sütőm, nem is értek hozzá, de a nagymamák mindenféle trükköket szoktak kitalálni, hogy egyenletes hőmérséklet legyen benne és ne csak alulról süssön, vagy pedig b tervként villanysütős vendégségben lehet villogni vele :)