2013. július 23., kedd

Saláta fügével, pármai sonkával és tökmaggal


Ez a fogás az utolsó azok közül, amiket Tomcsányi Dóri diplomamunkájához készítettem.
Nagyon egyszerű, villámgyorsan elkészülő, mégis elég mutatós salátáról van szó.
Mivel ennyire letisztult, azon áll vagy bukik a dolog, hogy milyen alapanyagokat vesz hozzá az ember, ebben az esetben nem érdemes ezen spórolni.
Szerintem szuperül megállja a helyét egy elegáns vacsora előételeként, de kicsit nagyobb adagban tökéletes könnyű vacsoraként is.


Hozzávalók 2 főre:

-a salátához:
fejenként 3 marék vegyes salátalevél (pl.: spenót, mángoldlevél, rukkola, lollo rosso, valeriána)
fejenként 3 szelet pármai sonka
fejenként 1,5 füge negyedelve
fejenként egy marék pirított tökmag
fejenként másfél hónapos retek vékony félkarikákra vágva

-az öntethez:
1 tk. dijoni mustár
1 tk. só
frissen őrölt bors
1 ek. narancsos fehér balzsamecet (e helyett nagyon jó szerintem a sima fehér balzsamecet és egy evőkanál frissen facsart narancslé)
3 ek. extra szűz olívaolaj

Alulra halmozom a leveleket, rá a sonkát, arra pedig mehet a retek és szépen elrendezett fügék, ezt meglocsolom a kézi habverővel kikevert öntettel (az olaj kivételével minden mehet egybe, az olajat pedig lassú sugárban öntve hozzá folyamatosan keverem), majd megszórom a pirított tökmaggal.

Végül pedig itt a kép a hozzá készült csodás ruháról:




1 megjegyzés:

orsi írta...

ez nekem merész picit