2007. szeptember 22., szombat
Gyömbéres süti
Ez a recept Stahlé (természetesen történtek apróbb átalakítások), akiről mindenkinek megvan a véleménye, korábban sok botrány volt körülötte, mivel lefordította Nigella receptjeit és a sajátjaként publikálta, mellékesen megjegyzem, szerintem nem csak receptet lopott tőle. Juditnak nagyszerű érzéke van hozzá, hogy a legjobb konyhákból emeljen át ezt-azt, tanoncként például a Daubnernél dolgozott. Úgyhogy akármennyire is nem etikus az, amit csinál, érdemes a receptjeit olvasgatni és megvenni a könyveit, az előbb említett ok miatt fokozottan igaz ez az édességekre.
Hozzávalók:
20 dkg átszitált liszt
10 dkg vaj
8 dkg cukor
6 evőkanál méz
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál sütőpor
1 tk. vanília kivonat
2 púpos kávéskanál őrölt gyömbér (por)
2 kávéskanál őrölt fahéj
1,5 teáskanál őrölt kardamom
Előmelegítem a sütőt 190 fokra. Összekeverem a száraz hozzávalókat, apró darabokban hozzáadom a vajat és összemorzsolom őket. Ráöntöm a mézet és gyorsan homogén masszává gyúrom. 2-3 cm átmérőjű gombócokat csinálok a tésztából és sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, ahol 6 mm-esre kerek sütikké lapítom a golyókat és megszórom a tetejüket kristálycukorral. 8-12 perc alatt sül meg.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
9 megjegyzés:
a gyömbéres sütiről meg a mifikéről csak annyit,hogy ez a combo miatt,a legrosszabb kedvemben se tudtam durcás képet vágni.koszi
Dorkácska! Remélem tényleg jobb kedved lett tőle! Meg a többitől is, igyekeztem nagyon (a végén a marcipán rózsa nagyon királylányos volt)!
Én díjaztam volna a gyömbéres sütidet akkor is, ha nem írsz "méltató szavakat" Stahl Juditról, ami bár nem üti az etikátlanság szintjét, mindenesetre semiképpen sem elegáns. Annál is inkább nem, mert a szakácsművészet nem kisajátítható, mindenki kedvére, onnan és attól vesz át receptet a plágium vádja nélkül, ahonnan akar. Nigellát nagyon kedvelem, pedig ő sem tanult szakács, receptjeit esetleg ő is elleste valakitől, nyilván kísérletezni is szokott, de úgy tűnik, Nagy-Britanniában nem fürkészik rosszindulatú irigyek, honnan van a tudománya.
Kedves Moha és Sáfrány! Lehetnek jó receptjeid, de az olvasótábort így nem fogod növelni! Egy olvasóval máris kevesebb van!
Kedves névtelen! Igazad van, hogy a receptek nem kisajátíthatóak, engem az háborít fel, ha valaki szakácskönyvet ír, sok pénzért eladja, ebből él, akkor miért fordítja le szó szerint egy másik ember receptjeit, vagy ha ezt meg is teszi, miért nem jelöli meg a forrást. szerintem így lenne etikus. Sajnálom, hogy ezt szűrted le ebből, amit írtam!
http://index.hu/velvet/celeb/stahl50831/
ennyit szerettem volna még hozzáfűzni. de elég rákeresni a googleben és megnézni erről a magyar szakirodalmat, találsz bőségesen!
Ez aztán az adok-kapok! Kezd izgi lenni! MEghirdetem a tejjesen inkorrekt ki az érzékibb tv szakács versenyt!
http://www.origo.hu/i/0210/20021029stahljudi1.jpg
http://www.sunbooks.hu/portal/images/stories/stahl2.jpg
http://www.hetek.hu/files/pictures/onlinearticles/20060729/stahl_judit.jpg
http://www.pootergeek.com/wordpress/wp-content/Nigella.jpg
http://www.smh.com.au/ffximage/2004/10/04/nigella200.jpg
http://galleries.lycos.co.uk/d/14416-2/nigellaB.jpg
Whoa! I vote for Nigella!
megcsináltam, nagyon finom lett! :)
nagyon orulok! :)
Megjegyzés küldése