2007. szeptember 22., szombat

Gyömbéres süti



Ez a recept Stahlé (természetesen történtek apróbb átalakítások), akiről mindenkinek megvan a véleménye, korábban sok botrány volt körülötte, mivel lefordította Nigella receptjeit és a sajátjaként publikálta, mellékesen megjegyzem, szerintem nem csak receptet lopott tőle. Juditnak nagyszerű érzéke van hozzá, hogy a legjobb konyhákból emeljen át ezt-azt, tanoncként például a Daubnernél dolgozott. Úgyhogy akármennyire is nem etikus az, amit csinál, érdemes a receptjeit olvasgatni és megvenni a könyveit, az előbb említett ok miatt fokozottan igaz ez az édességekre.

Hozzávalók:

20 dkg átszitált liszt
10 dkg vaj
8 dkg cukor
6 evőkanál méz
2 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál sütőpor
1 tk. vanília kivonat
2 púpos kávéskanál őrölt gyömbér (por)
2 kávéskanál őrölt fahéj
1,5 teáskanál őrölt kardamom

Előmelegítem a sütőt 190 fokra. Összekeverem a száraz hozzávalókat, apró darabokban hozzáadom a vajat és összemorzsolom őket. Ráöntöm a mézet és gyorsan homogén masszává gyúrom. 2-3 cm átmérőjű gombócokat csinálok a tésztából és sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, ahol 6 mm-esre kerek sütikké lapítom a golyókat és megszórom a tetejüket kristálycukorral. 8-12 perc alatt sül meg.

9 megjegyzés:

Dorka írta...

a gyömbéres sütiről meg a mifikéről csak annyit,hogy ez a combo miatt,a legrosszabb kedvemben se tudtam durcás képet vágni.koszi

Moha és Sáfrány írta...

Dorkácska! Remélem tényleg jobb kedved lett tőle! Meg a többitől is, igyekeztem nagyon (a végén a marcipán rózsa nagyon királylányos volt)!

Névtelen írta...

Én díjaztam volna a gyömbéres sütidet akkor is, ha nem írsz "méltató szavakat" Stahl Juditról, ami bár nem üti az etikátlanság szintjét, mindenesetre semiképpen sem elegáns. Annál is inkább nem, mert a szakácsművészet nem kisajátítható, mindenki kedvére, onnan és attól vesz át receptet a plágium vádja nélkül, ahonnan akar. Nigellát nagyon kedvelem, pedig ő sem tanult szakács, receptjeit esetleg ő is elleste valakitől, nyilván kísérletezni is szokott, de úgy tűnik, Nagy-Britanniában nem fürkészik rosszindulatú irigyek, honnan van a tudománya.
Kedves Moha és Sáfrány! Lehetnek jó receptjeid, de az olvasótábort így nem fogod növelni! Egy olvasóval máris kevesebb van!

Moha és Sáfrány írta...

Kedves névtelen! Igazad van, hogy a receptek nem kisajátíthatóak, engem az háborít fel, ha valaki szakácskönyvet ír, sok pénzért eladja, ebből él, akkor miért fordítja le szó szerint egy másik ember receptjeit, vagy ha ezt meg is teszi, miért nem jelöli meg a forrást. szerintem így lenne etikus. Sajnálom, hogy ezt szűrted le ebből, amit írtam!

Moha és Sáfrány írta...

http://index.hu/velvet/celeb/stahl50831/
ennyit szerettem volna még hozzáfűzni. de elég rákeresni a googleben és megnézni erről a magyar szakirodalmat, találsz bőségesen!

Dorka írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Ez aztán az adok-kapok! Kezd izgi lenni! MEghirdetem a tejjesen inkorrekt ki az érzékibb tv szakács versenyt!

http://www.origo.hu/i/0210/20021029stahljudi1.jpg
http://www.sunbooks.hu/portal/images/stories/stahl2.jpg
http://www.hetek.hu/files/pictures/onlinearticles/20060729/stahl_judit.jpg

http://www.pootergeek.com/wordpress/wp-content/Nigella.jpg
http://www.smh.com.au/ffximage/2004/10/04/nigella200.jpg
http://galleries.lycos.co.uk/d/14416-2/nigellaB.jpg



Whoa! I vote for Nigella!

Névtelen írta...

megcsináltam, nagyon finom lett! :)

Moha és Sáfrány írta...

nagyon orulok! :)