2007. október 31., szerda

Sült ricottás saláta


Ezt a receptet Jamie Oliver olasz könyvében találtam és rögtön tudtam, hogy állandó fellépő lesz nálunk is. Ő más arányokkal és paradicsom salátával csinálja, én azonban több zöldségre vágyom általában és nem utolsó sorban drága takács lajosné barátnőmnek is jót tesz az ilyesfajta ebéd ha ilyen étvágytalan mostanában. Innen küldök neki kétszázmillió puszikát és köszönöm a segítséget!


Hozzávalók:

-a sült ricottához:
250 g ricotta
1 csapott evőkanál liszt
1 tojás
2 marék frissen reszelt parmezán

frissen őrölt bors
olíva olaj a sütéshez

-a saláta alaphoz:
5 marék vegyes salátalevél (nálam csak jégsaláta volt)
3 paradicsom kockázva
fél kígyóuborka kockákra vágva
olajbogyó
kapribogyó
1 mogyoróhagyma csíkokra vágva

-a sült krumplihoz:
5 szem krumpli a képen látható módon felszeletelve
olíva olaj
nagy szemű tengeri só

-az öntethez:
2 teáskanál mustár
1 rész citromlé (balzsamecettel is el tudom képzelni)
3 rész olíva olaj (kb. másfél dl)

frissen őrölt bors
friss bazsalikom apróra vágva

A krumplit alaposan összekeverem egy löttyintésnyi olíva olajjal (tényleg nagyon kevés kell), a sóval és 200 fokos sütőben ropogósra sütöm. Amíg ez készül, összedolgozom a ricottához szükséges alapanyagokat és pihentetem kicsit. Közben az olíva kivételével összekeverem az öntet hozzávalóit, majd az olajat lassan csorgatva habverővel homogén folyadékká dolgozom. Ha ezzel végeztem, a tányérra szedem a salátát, uborkát, paradicsomot és meglocsolom az öntettel (azért most, mert a többi alapanyagnak nem tesz olyan jót, ha elázik illetve a tetején szép), majd mehet rá a krumpli, a közepes lángon serpenyőben kisütött lepények, az olaj-, és kapribogyó meg a mogyoróhagyma.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mondtam már, hogy gyönyörűek a képek?

Voltam az általad említett design boltban, ahonnan az a fantasztikus, öntözőkannás táskád származik. Vettem is táncos nénis reszelőt, de a habverő is nagyon jópofa volt.

Fűszeres Eszter írta...

Tényleg gyönyörű!

Névtelen írta...

ha lesz vegre sutom, tuti megcsinalom. nincs valami jo kis cezar salata recepted? vagy a jo cezar ontethez valami otleted? bar nem eszel hust...
kep pedig, mint az osszes tobbi, nagyon etvagygerjeszto:)

Moha és Sáfrány írta...

Ági, Eszter! Nagyon szépen köszönöm!

Örülök, hogy eljutottál a boltba és beszereztél egy gyönyörű reszelőt! Nagyon ajánlom a habverőt is, amikor megkaptam, akkor azt gondoltam, hogy csak jól néz ki, de amikor elkezdtem használni, rájöttem, hogy többről van szó, kétszer olyan gyorsan lehet vele mindent fölverni, mint bármelyik másikkal, ami eddig volt itthon, érdemes fölírni az ajándék listára!

Névtelen! Először is köszönöm! Másodszor amíg nincs sütőd, addig is lehet áthidaló megoldást találni, szerintem teflonserpenyőben is meg lehet sütni kevés olajon a krumplit, úgy is nagyon finom, bár teljesen más az íze, mint a sütőben készült változatnak.
Én is tervezek cézár salátát csinálni (valószínűleg lazacos verziót), de addig is ajánlom maciét: http://macikonyha.blogspot.com/2007/10/caesars-salad.html , szerintem így tökéltes. Igaz, hogy nem eszem húst, de azért hamarosan lehet húsos receptre is számítani!

Névtelen írta...

tenyleg nagyon finom volt a salata, ajanlom mindenkinek, es tenyleg nagyon nagyon jol lehet tole lakni..
puszika

Névtelen írta...

Hello!

Tegnap főztem ezen recept alapján. Nos, a saláta tényleg finom lett. Laktató is volt, és még szép is, tekintve a gigantikus méretű olivákat, meg a szép piros koktélparadicsomokat nem is lehetett másként.
DE!
Ezzel a rikottás cuccal kissé befürödtem. Az istennek sem akart úgy egyben kisülni, mint ahogy mondjuk egy palacsinta, ami lehet h nem jó viszonyítási alap, de nekem nem nagyon van más.. És sokáig tartott legyártani valamint csúnya lett. Ízre persze nem volt para. És mondjuk egy szép darab is sikerült. De kezdő kontároknak semmi esetre sem ajánlanám, pedig finom.

Mondjuk azt itt jegyzem meg, h jó lenne vmi olyan recept is, amihez nem kell fúrógép, meg különböző kütyük. Az én háztartásomban kb. egy igen esztétikus dugóhúzó a legkomplexebb felszerelés és a mixerről is inkább egy vestax jut eszembe, ezért a botkormánnyal kezdődő receptek eleve kiesnek a pixisből..Tudom, egyéni szoc.prob..Pedig de jó lenne enni egy finom levest..Vagy most tényleg vegyek egy mixert?

Moha és Sáfrány írta...

Kókusz! Köszönöm szépen a hozzászólást! Nagyon jó azt olvasni, hogy milyen problémák vannak azzal amit írok. Én úgy éreztem, hogy sok az egyszerű recept, ezek szerint viszont el vagyok tájolva. Vígasztalásul meghívlak egy kis sült ricottás salátára és akkor majd megmutatom, hogy lehet ügyesen megsütni. ;)
Majd töröm a fejem és megpróbálok agglegénybarát dolgokat is föltenni.
És igen, vegyél botmixert, én még akkor is viszem magammal az enyémet, amikor egy napra megyek el nyaralni (ez nem vicc), a legalapabb felszerelés!