2008. május 12., hétfő

Rózsavizes mini pavlova

Ez a süti Nigella két receptjének az ötvözete, ő eredetileg karácsonyra ajánlja a rózsavizes változatot, és a kicsiket pedig gyerekeknek. Én mostanában nagyon rákaptam erre az intenzív illatú csodás vízre, úgyhogy nem hagyhattam ki ebből a sütiből, és bizton állíthatom, akkor is nagyon ízlett volna, ha 1-2 évvel fiatalabb vagyok.

Hozzávalók:

4 tojásfehérje
18 dkg finom szemű kristálycukor
1 csipet só
1 tk. ecet (Nigella fehéret ajánl, nálam csak balzsam volt és nem volt gond)
1tk. vanília kivonat
2 tk. rózsavíz (nem kell spórolni vele, a sütőben kevésbé lesz intenzív az íze)
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló
1-2 marék ribizli
1-2 marék málna
1-2 marék áfonya

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásfehérjéket a sóval félkemény habbá verem, majd evőkanalanként adagolom hozzá a cukrot, ha ez megvan, a kemény hab tetejére öntöm a vanília kivonatot, az ecetet, a rózsavizet és óvatosan összeforgatom. A sütőpapírral bélelt tepsire kicsi köröket halmozok (figyelve arra, hogy meg fognak nőni), majd lecsavarom a hőmérsékletet 150 fokra és berakom a tortákat. 30 perc sütés után kikapcsolom a sütőt és résnyire nyitom az ajtaját (én egy fakanállal szoktam kitámasztani) és hagyom ott még 30 percet hűlni. Eközben a tejszínhabot robotgéppel kicsit fölverem, majd beleöntöm a habfixálót és azzal együtt verem kemény habbá. Ha eleget hűltek a sütik, kiveszem őket, a közepüket kicsit benyomkodom (mivel ide kerül a krém), megtöltöm tejszínhabbal, a tetejüket pedig megszórom a gyümölcsökkel. Nigella porcukrot is szitál rájuk, nekünk nem hiányzott.

16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon szép lett a sütid :)
Friss áfonyát hol sikerült szerezned?
Üdv

Névtelen írta...

Szia! Engem az érdekelne, hogy hol jutottál hozzá a rózsavízhez! Köszi, Nóra

Moha és Sáfrány írta...

lekvaroskukta!
koszonom! :)
bevallom, hogy rossz voltam, a rozsakerti kaiser's-ben sikerult beszerezni horribilis aron (3 kis talca gyumolcs 3000 ft volt), de ha valaki nem akar vagyonokat aldozni ilyenekre, szerintem nagyon jol mukodik fagyasztott piros bogyos gyumolcsokkel is, korabban posztoltam ennek a sutinek a csokis valtozatat is, es azt midnig azzal szoktam, nagyon finom a meg meleg torta a felig fagyott bogyokkal a tetejen!

nora!
minden azsiai boltban (vasarcsarnok, feny utcai piac alja pl.) hozza lehet jutni 250-300 ft-os aron, tehat nem egy nagy beruhazas, en meg a limonadet is ezzel iszom. :)

Névtelen írta...

Köszönöm szépen :)

Úgy hallottam régebben, hogy rózsavízet gyógyszertárban is lehetett kapni. Esetleg egy próbát megér.

Moha és Sáfrány írta...

szivesen! :)

Névtelen írta...

Remekül néz ki!!!
Nálunk ma a csokis volt, friss eperrel és fagyott málnákkal a tetején:-)

Moha és Sáfrány írta...

koszonom! :)
hu, nagyon finom az is! remelem posztolod majd!

Névtelen írta...

Már tavaly okt-ben megtettem:-)
És volt egy próba simával is, de a csokis lett a befutó..

Moha és Sáfrány írta...

o de figyelmetlen olvaso itt valaki. nalunk is ez volt a helyzet egeszen addig, amig a simaba bele nem kerult a rozsaviz, igy mar valtogatva keszul. ettol olyan kulonleges lesz, hogy felveszi a versenyt a csokissal, bar azert egy hajszallal talan igy is az a befuto.

Névtelen írta...

Ötlet megvéve! Rózsavizet beszerzem!:-) Köszi!

Gourmandula írta...

művésznő, tessék vetkőzni! :)))
http://gourmandula.blogspot.com/2008/05/rapidrandi-htben-levetkztem.html

Moha és Sáfrány írta...

izbolygo! orulok! :)

gourmandula muveszno!
koszonom a meghivast, hamarosan eloadom en is a vetkozoszamot!

Unknown írta...

Most printelem a receptet, hogy a PM meg tudja sütni! :)

Moha és Sáfrány írta...

helyes, de majd a tobbit is mutasd meg neki!

Amelie írta...

Mindig szemeztem a gondolasttal, többször kinyomtattam Nigella oldaláról, de most megkaptam az utolsó löketet :), köszönöm...

Áfonya, málna, szeder: Plusban a ezen a héten 499FT egy kis tálca, és tényleg szép!

Moha és Sáfrány írta...

dejo! :) majd szamolj be rola, hogy sikerult!