2007. szeptember 5., szerda

Közkívánatra: Sárgarépa krémleves

Tudom, szörnyen hangzik. Ha valaki sokat főz, akkor előbb-utóbb nagy mennyiségű vacsoravendégre számíthat. Nálunk is ez a helyzet, és amikor kérdezik az emberek, hogy mi a menü, és én kiejtem a számon a sárgarépa krémlevest, mindenki elkezd viszolyogni, ám amint megkóstolják, belátják, hogy fölösleges volt a hiszti, ez az egyik legfinomabb leves, amit valaha ettem. Az egyik kedvenc éttermemben, az Admirálisban kóstoltam akkor még szezonális levesként, ám később itt is olyan népszerű lett, hogy most már valódi nevén szerepel az étlapon.

Hozzávalók:
2 megtermett sárgarépa
3 gerezd fokhagyma (préselve)
1 liter zöldség alaplé
1-1,5 dl tejszín
olíva olaj
3 dkg vaj
a tálaláshoz pirított szezámmag, esetleg mandula vagy tejszínhab

A vajon és az olajon megfuttatom a fél vagy negyed körökre vágott sárgarépát, és amint összeesett, mehet mellé a fokhagyma, amivel még párolom 1 percig. Ha ez kész, mehet bele az alaplé, amivel addig kell gyöngyözve forralni, amíg meg nem puhul a zöldség. Ezután lehúzom a tűzről és botmixerrel összeturmixolom, fölöntöm a tejszínnel és még egy percre mehet a melegre. Én szezámmaggal szoktam enni, de lehet sajtos krutont, tejszínhabot, tökmagot vagy mandulát adni mellé.

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

a mifi legjobb levese!

Moha és Sáfrány írta...

koszonom :)

Fűszeres Eszter írta...

Ez biztosan tényleg finom! Gondolom egy kis erőssel a férfiak is imádják. És milyen szép a szezámmaggal.

Fűszeres Eszter írta...

:-) fiatalemberek, mi? :-D

mohaessafrany írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Moha és Sáfrány írta...

Eszter! Koszonom! :) Annyira orulok, hogy irtal, amiota elolvastam, nem fagy le a mosoly az arcomrol, megmentetted az amugy borzaszto napom!

Névtelen írta...

tanúsítom, h finom.

Névtelen írta...

sájgajépakjémjeves ;P

Moha és Sáfrány írta...

gabojkacicamica!
milyen etelket kersz?

Beatrix Frankfurt írta...

drágám, megcsináltam ezt is ma! és mindenkinek nagyon izlett, csak csirkes leveskocka volt itthon..szal olyan lett:) sok puszi

Névtelen írta...

Tegnap reggel kinéztem. Este megvettem a hozzávalókat. Kaptam telefonos segítséget is - biztos ami biztos alapon, lévén tanulatlan, értsd. béndzsa vagyok a konyhában, ha nem melegszendóról van szó - és csodák csodájára egy kifejezetten finom levest sikerült főznöm. Egyedül. Életem első levesnek nevezhető löttyét, ami nem a maggi meg a knorr vegyészeinek jóvoltából jött létre. Szóval köszi szépen a segítséget kedves Moha és kedves Sáfrány! De hinnye, Miffy, jó lenne, ha egyszer magtanítanál főzni.. :)

Moha és Sáfrány írta...

dejo, orulok!
szivesen adok fozoorakat, csak hivj es lezsirozzuk! ;)

Silvi írta...

Ez nagyon finom volt:)) Szuper ez az oldal és a képek is szépek, így tovább!!

Névtelen írta...

Isteni ez a leves, köszi az ötletet!!!