Amióta divat lett a színvonalas éttermekben a gyors és olcsó ebédmenü, én is gyakran tesztelem a kínálatot. Általában 3-4 előétel, főétel, illetve desszert közül választhat a kedves vendég, és az első fogás egyike szinte kivétel nélkül mindig saláta. Ennek köszönhetően tanultam meg, hogy nem mindig a leves a tökéletes kezdés, úgyhogy mostanában nálam is gyakran kerül saláta az asztalra a főétel előtt.
Ez az összeállítás tökéletes, egyszerű és fölkészít arra, ami utána jön.
Az öntet eredeti verziója (én egy kicsit változtattam rajta) a Szakácsok könyvében szerepel.
Hozzávalók:
-a salátához:
fejenként 3-4 marék vegyes salátalevél (én ehhez a culinarisban kapható keveréket szeretem használni, ezek vannak benne: insalatina novella, insalatina rossa, rucola, spinacino, valeriana, bietina rossa)
fejenként 1/3 cukkini félkarikákra vágva és olívaolajon egy kis sóval hirtelen megpirítva
fejenként 1/2 marék parmezánforgács
fejenként 1/2 marék pirított fenyőmag
-az öntethez (4-5 személyre):
10 dkg lágy kecskesajt (én chavroux-t használok)
1 és 1/4 ek. fehér balzsamecet
4 ek. tejszín
1 tk. dijoni mustár
egy kis csipet só
1 dl olívaolaj
Az öntet hozzávalóit az olívaolaj kivételével összeturmixolom, majd lassú sugárban hozzáadva összedolgozom az olajjal is (még mindig a turmixgépet használva).
A tálra halmozom a saláta leveleket, rárakom a cukkinit, meglocsolom az öntettel, rádobálom a parmezán forgácsokat, majd a végén megszórom a fenyőmaggal.
2 megjegyzés:
boldog új évet a mifinek. most is főz, hogy ne maradjunk éhesek szilveszterkor sem.
hzs!
te vagy a legcukibb a vilagon! <3
Megjegyzés küldése