2013. március 5., kedd

Vöröskáposzta krémleves



Ez a fogás ugyanúgy, mint az előző, Tomcsányi Dóri diplomamenüjének egyik fogása. Kérés volt, hogy legyen mindenképpen leves, és ha lehet, akkor színes, szép alapanyagokból, hát ezt álmodtam meg rá.
Először a Bors GasztroBárban találkoztam ezzel a kombinációval és szerelem volt első látásra, akárcsak maga a hely. És itt egy kis reklám, a környéken messze itt lehet ár-érték arányban a legjobbat enni, és nagyon cukik a fiúk, menjetek oda sokat!
Na de vissza a levesre, nagyon könnyű megcsinálni és télen szinte minden menübe nagyon jól beilleszthető (azért ha lilakrumpli pürét csinálok, inkább választanék elé zöld vagy narancssárga levest), és feltétként is sok minden passzol hozzá, a teljesség igénye nélkül: pirított mandulaforgács, tökmag, szezámmag, kruton, sonka chips, stb., tehát bátran ajánlom annak is, aki általában nem a konyhában szereti tölteni a szabad perceit, de akitől jó kajára számítanak, az sem fog beégni vele.


Hozzávalók 3 főre:

-a leveshez:
egy kis fej vöröskáposzta fele csíkokra vágva (ha a sűrűbb leveseket kedveli az ember, mehet bele még egy kevés)
1 nagy fej vöröshagyma durva kockákra vágva
0,8 liter zöldség alaplé
4 dkg vaj
2 dl tejszín
olívaolaj

-a pestos krémsajthoz:
2 ek. pesto (recept hamarosan, de könnyű találni egyet a világinterneten)
2 ek. krémsajt (Philadelphia pl.)

-a sajtchipshez:
fejenként 1 marék reszelt parmezán (vagy valamilyen jól süthető sajt, ementáli pl.)

A leveshez az olajon félig üvegesre párolom a hagymát, majd hozzáadom a káposztát is, és addig párolom őket, míg a káposzta össze nem esik. Ekkora hozzáadom az alaplét, magas lángon felforralom, alacsonyabbra veszem a lángot (4/9) és gyöngyözve forralva puhára főzöm a zöldségeket.
Ha ez kész, hozzáadom a vajat, hagyom elolvadni, felöntöm a tejszínnel és botmixerrel pépesítem.
A krémsajt hozzávalóit villával összekeverem, majd tálalásig félrerakom.
A chipshez 220 fokra előmelegítem a sütőt, sütőpapírom tetszőleges formára (érdemes hosszúkásra, mert akkor a tányér szélére lehet rakni) rendezem a sajtot, majd megsütöm (vigyázni kell, hogy ne kapjon színt, mert akkor már keserű lesz), a sütőből kivéve kell neki 1-2 perc, hogy megszilárduljon.
A levest fejenként 1 evőkanál krémsajttal és sajtchipsszel tálalom.

Nincsenek megjegyzések: