2012. március 21., szerda

Gyömbéres karfiolkrémleves

Ez egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető étel, ami megállja a helyét egy komolyabb vacsora alkalmával is, de tökéletes hétköznap is.
A Gold bisztróban találkoztam ezzel a kombinációval, és szerelem volt rögtön. Korábban is gyakran csináltam karfiol krémlevest, de amióta megkóstoltam ezt, mindig van benne gyömbér is.
Én idén ezzel búcsúztatom a telet, mostantól csak a medvehagyma számít!

Hozzávalók 4 főre:


-egy közepes fej karfiol 2/3-a rózsáira szedve

- fél liter zöldség alaplé (ha turmixolás után túl sűrű lenne, mehet bele még egy kis alaplé/víz)
-fél liter tej
-egy közepes fej vöröshagyma kockákra vágva (lehet durvábbra is)
-2 dkg vaj
-olívaolaj
-egy 5 cm-es ujjnyi vastag (nagy kezű férfi ujja) gyömbér reszelve (hámozva)
-1 dl tejszín
-olívaolaj
-só az alaplétől függően

Vaj és olívaolaj keverékén megpárolom a hagymát és a gyömbért viszonylag alacsony lángon (3/9), majd felöntöm a tejjel és alaplével (ekkor sózom kóstolás alapján), beledobálom a karfiolt, nagy lángon felforralom, majd lassú tűzöm puhára főzöm a zöldségeket. Ha elkészültek, lehúzom a tűzről, összeturmixolom a tejszínnel és már lehet is tálalni. Én most pirított tökmagot és tökmagolajat raktam/locsoltam rá, de gyakran kerül a tetejére pirított mandulaforgács vagy grillezett gomba is.

Nincsenek megjegyzések: